Az ajánlási időszak lezárult
#6

Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 6. /43
  • Pontszám: 7.59
  • Szavazatszám: 376
Szeged -a Tisza parti csoda
A téma további cikkei
Ha valahol igazi értelmet nyer a Dunakanyar kifejezés, akkor az Visegrád. Amikor az ember megérkezik ide, a zsigereiben érzi a Duna ívét. A folyó olyan elemi erővel öleli a várost, hogy azt nem lehet nem érezni! Tehát, Budapesttől 43 kilométerre, északra, ahol a Duna szinte 90 fokot fordul dél felé, ott van Visegrád.
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel A várost a másik oldalról a Visegrádi-hegység vonulata óvja. A helyieknek van mit mesélni a múltról, hiszen ez a város Magyarország egyik legősibb települése. Van itt valami, ami vonzza a történelmi jelentőségű eseményeket. Az évszázadok alatt országok, birodalmak urai választották találkozó helyül ezt a természeti erők által szorosan ölelt várost. 1335-ben itt találkozott Károly Róbert, a cseh és a lengyel király, a Német Lovagrend, a morva őrgróf, a szász és a szilézia-legnicai herceg. Több mint 650 évvel később, 1991-ben pedig itt ült össze a csehszlovák, a lengyel és a magyar államfő, hogy közös összefogással elősegítsék az európai felzárkózást. Ők lettek a Visegrádi Hármak. Ma, Csehszlovákia felbomlása óta, Visegrádi Négyekről beszélünk.
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel A város szláv eredetű nevének jelentése: magasabb vár. És valóban, a visegrádi Fellegvár magasan, méltóságteljesen emelkedik ki a környékből. Onnan a város fölül leírhatatlan látvány tárul elénk: belátni szinte az egész lomha ívű Dunát. A Fellegvárat 1247 körül kezdték el építeni, IV. Béla parancsára. Ez azonban nem az első itt álló vár. A réges-régen, a mostani építmény helyén eredetileg emelt épület a tatárjárás során elpusztult. A szabálytalan alapterületű Fellegvár valójában a visegrádi várrendszernek csak egy tagja, de nem az egyetlen: az Alsóvárral és a Felsővárral alkotnak kerek egységet.
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel A várrendszert bejárni nem elég csupán pár óra. Bár annyi ideje, amennyit valóban megérdemelne ez az erődítmény, szinte egyetlen látogatónak sincs. Íme, ami igazán kihagyhatatlan: a felső udvarban találjuk a Mátyás király által építtetett Lovagtermet, a királynék kincseskamráját, a kápolnát és az öregtornyot. Ez utóbbiban őrizték a Szent Koronát is. Ez az vén, bölcs torony sok furcsa eseménynek volt tanúja az elmúlt évszázadok alatt: 1440-ben például láthatta, amint V. László anyja ellopatja innen a koronát saját fia részére. Egyébként a magyar koronázási ékszereket itt őrizték egészen 1529-ig. Ha tehetjük, ne hagyjuk ki a Visegrádi Palotajátékok rendezvénysorozatát sem! Páratlan élményt nyújt ez az izgalmas, igazi múltidézés, valódi díszletek között.
Visegrád fénykora Mátyás király uralkodásának idején volt. Akkor valósággal virágba borult: nagyszabású építkezések, felújítások, pezsgő udvari élet indult, művészek, gondolkodók tucatjával özönlöttek ide.
Induljunk andalító sétára a ligetbe! Kísérjük el egy darabon útján a Dunát! Halk moraja, lassú mozgása garantáltan pihenteti a szellemet.
Vagy nézzük meg a mutatós Városházát, böngésszük a házak falain a díszes emléktáblákat, látogassuk meg az egykori Királyi Palota maradványait bemutató Mátyás király Múzeumot! Ma már hihetetlen, de egykor itt a palotában a szökőkútból bor folyt víz helyett! Aztán sétáljunk el a Mária-kápolnához, vagy tekintsük meg a Panoptikumot!
Híres épülete Visegrádnak a Salamon-torony, amely csupán egy történelmi tévedés miatt kapta a nevét: Salamon ugyanis nem is itt raboskodott. Valódi, robosztus erődítmény ez a 31 méter magas, néhol akár 8 méter vastag falú torony. Egykor védelmi célokat szolgált, ma múzeumként funkcionál.
Ha a városnézés után egy kicsit túrázni támad kedvünk, akkor jó helyen járunk: Visegrád környéke csodás vidék a kiránduláshoz. Zarándokoljunk el az Ördögmalom Vízeséshez, vagy a Bertényi Miklós Fűvészkerthez, vagy látogassunk ki a téli/nyári bob-pályához!
De aki a ma oly nagyon kedvelt wellness típusú pihenésre vágyik, annak sem okoz csalódást Visegrád! Bőven akad itt megmártózásra alkalmas gyógyhatású termál- és ásványvíz!
Aki látta már Visegrádot, az megérti, hogy miért jelölte ki a történelem ilyen jelentős események színhelyéül. A történelem ismerete nélkül egyszerűen nem érthetjük meg Visegrádot; Visegrád nélkül pedig nem érthetjük meg Magyarországot!
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Szeged -a Tisza parti csoda
Úti cél Magyarországon (6/43)
K É P G A L É R I A
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel - Panoráma a várból
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel - Visegrádi vár alulról
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel - Várfal
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel - Panoráma a visegrádi várból
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel - Múzeum a várban
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel - Kilátás a visegrádi várból
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Visegrád - a város, amit még a Duna is magához ölel -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
29 589 Ft
Szerkesztő

Sásdi Vera

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
GoldenTabs
2018-01-06
09:34:01

"1OSxl4 https://goldentabs.com/"

Connie
2016-05-18
01:30:31

"“consider this one” link above. LOL. You don’t have to be a brain just an asshole.”The incident was intentional, even planned to the letter.It’s going to end up as the coalition of the perpetually confused. And it has the potential to spread like ebola.VA:F [16._20911.6]please wait...VA:F [1.9.20_1166](from 0 votes)"

Agamanandan
2015-01-13
10:28:19

"T.Cedm! 2012.e1prilis 15-e9n de9lute1n a Df3zsa Győrgy fati autf3busz mege1llf3ban -miute1nsemmi tilte1s kite9ve nincs!!!-tf6bben is vedgan dohe1nyoztak a buszra ve1rf3k kf6zf6tt.Minden me1s ve1rosban ezt me1r mledgootte1k!Ke9rem azonnali inte9zkede9sfcket e9s arrf3l szedves e9rtesedte9sfcket dcdvf6zlettel: Fűre9sz Tfcnde Sze9kesfehe9rve1r"

Döcsii:)
2013-03-25
17:35:06

"Grrr!:DDD"

MEXICO
2010-10-21
18:01:17

",de ettől függetlenűl mindig tud valami újat mutatni "

szépség
2009-08-13
12:58:33

"Visegrád olyan hely ahol ár mindenki volt kb:500-szor"

Földinszki Jánosné
2008-04-16
21:39:42

"gyönyörű"

Kertiné Szőke Erika
2008-03-30
11:26:32

"ez is nagyon szép"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv