Az ajánlási időszak lezárult
#3

Kili-Kili - Kilimandzsáróóó!

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 3. /44
  • Pontszám: 8.10
  • Szavazatszám: 201
Hawaii - mindent egy helyen
A téma további cikkei
Afrika számunkra mindmáig egzotikus tájai között akad egy, amely különlegességét annak köszönheti, hogy az Egyenlítőtől mindössze 320 kilométerre, a forró éghajlatú vidéken - egyedülálló módon - havas hegycsúcs emelkedik a felhők fölé a végtelen szavanna közepéből. A Kilimandzsáró mellesleg a kontinens legmagasabb pontja (5895 méter), s Ernest Hemingway világhírű novellájának (A Kilimandzsáró hava) hála, talán nincs is olyan ember a Földön, aki még ne hallott volna róla.
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! A körülbelül kétmillió évvel ezelőtt keletkezett vulkanikus hegy a világ legnagyobb kialudt tűzhányója. A méretei valóban lenyűgözőek, ugyanis hossza eléri a száz kilométert, szélessége pedig a hetvenötöt. Születése a Föld történetének igen aktív korszakára tehető: akkoriban kitörés kitörést követett, így a kihűlő lávarétegekre újabbak és újabbak rakódtak. A Kilimandzsárón (amely egyébként szuahéli nyelven Fénylő Hegyet jelent) három ilyen alapvető nagy rétegződést lehet felfedezni, s ennek megfelelően három csúcsa van: középen a legmagasabbik, a Kibo, tőle keletre a Mawenzi, nyugatra pedig a Shira magasodik.
A tanzániai hatóságok a Kilimandzsáró környékét nemzeti parknak nyilvánították, amelyet 1987-ben vettek fel a Világörökség listájára. A park területe bő 750 km2, s középpontjában természetesen maga a hegy áll.
Erre a szokatlan jelenségre, tudniillik arra, hogy az egyenlítő közelében hó található, már az ókorban is felfigyeltek az emberek. Diogenésznek sikerült viszonylag pontosan meghatároznia a Kilimandzsáró helyét, s később Ptolemaiosz az ő adatait vette alapul világtérképe elkészítésekor.
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! Az első fehér ember, aki az újkorban megpillantotta a Kilimandzsárót, Johannes Rebmann svájci misszionárius volt. Ám az 1848-ban (!) közreadott beszámolóját erős kétkedéssel fogadták Európában. A hitetlenkedők szerint az Egyenlítő környékén lehetetlenség, hogy a hó megmaradjon, tehát a derék hittérítő érzéki csalódás áldozata lett a rettentő hőségben, s csupán az erős napfényben vakító fehéren csillogó sziklákat vélhette havas tájnak. Rebmann állításai persze hamarosan beigazolódtak, s attól kezdve egymást követték a hegy meghódítására tett kísérletek. S bár jó néhány próbálkozás kudarccal végződött, 1889-ben Hans Meyer német térképész és Emil Putscheler osztrák hegymászó feljutott a csúcsig.

Manapság már persze lelkes idegenvezetők és náluk is lelkesebb hordárok segítségével évről évre turisták tízezrei vágnak neki a Fénylő Hegy meghódításának.
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! A hegy és a körülötte elterülő lapos síkság kontrasztja nem csupán a természeti szépsége miatt jelentős, hanem erősen befolyásolja a tágabb környék időjárását is. Ha a szél a nedves levegőjű óceán felől fúj, és eléri a hegyet, annak nekiütközvén fölfelé kényszerül, s nedvességtartalma eső formájában hull alá. Ebből következik, hogy míg a környező forró szavanna egységes vegetációval rendelkezik, addig a Kilimandzsáróé rendkívül változatos. E hegy ékes példája annak, hogyan változhat meg a növényzet a magasság függvényében. A legalacsonyabban fekvő lejtőkön haszonnövényeket termesztenek, ezért a nagyobb testű állatok nemigen fordulnak meg errefelé. Igaz, a madárvilág ezzel szemben rendkívül változatos.
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! Az 1800 és 2800 méteres magasság között húzódik a lombos erdők szintje, ahol viszonylag kevés növényfaj alkot erdőségeket. (A Kilimandzsáró hegyoldalai más-más növényzetnek kedveznek: a szárazabb északi és nyugati lejtőket csupán az errefelé honos olajfák uralják, míg a nedvesebb déli oldalon üdén pompáznak a legkülönfélébb páfrányfélék.) A buja trópusi erdőket a fölöttük elterülő rétegektől bozótosok választják el. A kétezer méter feletti magasságokban a hőmérséklet már gyakran süllyed a fagypont alá, ezért például az itt honos aggófüvek törzsét a szorosan rájuk simuló leveleik védik meg a hidegtől. (Ha egy levél elhal, nem hullik le a növényről, hanem a jobb hőtartóképesség növelése érdekében rászárad a törzsre.) 4000 méter felett már nagyon gyér élővilágot találunk, itt már csupán a zuzmók képesek "megkapaszkodni".
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! A Kilimandzsáró meghódításához nincs szükség különösebb hegymászó tudásra! Mindössze jó kondícióra, s persze nem árt némi túratapasztalat, no meg egy vaskosabb pénztárca... Az elmúlt két-három évtized során a hegy már-már túlságosan is népszerű turistaútvonallá vált. Jó néhány különböző útvonal áll a hegymászók, illetve a túrázók rendelkezésére ahhoz, hogy feljussanak a közel 5900 méteres csúcsra. Az ottani szigorú szabályok szerint viszont egyszerre legfeljebb 60 ember tartózkodhat egy-egy túraútvonalon. (A legtöbb "csúcsra járató" szervezőcég az úgynevezett Maranga-útvonalat használja. Ennek magunk sem álltunk ellent.)
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! Csapatunk a ráérős délelőtti készülődést követően, jelképes és gyors ebéd után az 1850 méter magasan lévő Marangu Gate-től indult el fölfelé, és szinte mindvégig fák között haladva délután négy körül ért el a Mandara táborig (2700 méter). Az első nap penzuma cirka nyolc kilométer, a leküzdött szintkülönbség 850 méter, s a menetidő körülbelül négy óra. A sátrak kényelmesek, s a csoportot segítő teherhordók gondoskodnak a kiadós vacsoráról. A második napon a menetidő hatórányi, a táj jóval zordabb, s az ösvény sziklás talajon vezet a 3700 méteren lévő Horombo táborig. Szakadatlanul fúj a szél. A harmadik nap az akklimatizációé, mely persze nem jelent semmittevést: fölcaplatunk a Mawenzi menedékig (4530 méter), majd vissza a Horombóra. (Fölfelé három óra a túra, lefelé mindössze másfél, pedig lépésben jövünk, nem gurulva.)
A negyedik napon végig sziklás terepen túrázunk fel a Kibo táborhelyig (ugyancsak 4700 méter, s kábé hat óra a túra). Maga a tábor az eddigieknél is puritánabb, a korai konzervvacsorát követően hamar elcsendesedünk: másnap jöhet a csúcstámadás!
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! Hajnali egy körül indulunk, s valamivel 5200 méter alatt érjük el a Hans Meyer-barlangot, ami már a Kibo kúpjának a lábánál fekszik. Igen meredek szakasz következik, egészen a Kibo pereméig, az 5680 méter magas Gillman's Point csúcsig. Itt ér bennünket az afrikai napfelkelte. Nem könnyű szavakat találnunk a látványra. Csupán egyetlen egy dolgot próbáljanak maguk elé képzelni: a Nap lentről süt fölfelé… A kötelező video- és fényképfelvételek után végig a kráter peremén haladva két óra múlva érjük el a Kilimandzsáró legmagasabb pontját, az Uhuru csúcsot. Az elénk táruló látvány hasonló a hajnalihoz, avval a különbséggel, hogy a Nap már a fejünk fölött jár, s így hihetőbbé teszi az egészet.
A túraszezon hónapjai a január-február, illetve a június-szeptember, azaz a száraz időszakok. A nagyobb utazási irodáknál, de akár az interneten is könnyen találhatunk túraszervezőket. A (borsos) ár magában foglalja a túravezetést, az élelmezést és a teherhordást. A legtöbb idelátogató az év első két hónapját választja, mert ez a nagy állatvonulás időszaka, s ez a hegyről szemlélve igazán kihagyhatatlan élmény.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Hawaii - mindent egy helyen
Természeti csoda (3/44)
K É P G A L É R I A
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Kili-Kili - Kilimandzsáróóó! -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
626 000 Ft
Szerkesztő

Walter Béla

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Kaylie
2016-09-01
14:28:11

"I've been loonkig for a post like this forever (and a day)"

Marsue
2016-08-27
21:12:28

"Thanks for conbgitutinr. It's helped me understand the issues."

Bea
2011-04-18
22:46:48

"Gyonyoruuuu"

MEXICO22
2010-12-23
13:23:18

"Szerintem is nagyon szép."

cirmi
2010-10-07
17:07:31

" jó "

K.R.
2010-07-17
13:57:50

"És még a képek sem semmiek."

K.R.
2010-07-17
13:55:27

"Erre nem tudok mit mondani mert elállt a lélegzetem."

kinag
2010-05-17
10:36:22

"hangulatos"

norah
2010-03-18
11:18:33

"egyszerűen kihagyhatatlan, ilyen nincs még egy! nézzétek meg!"

Wargha Frigyes
2010-01-16
17:26:40

"Hihetetlen, s ha belegondolok, hogy ez egy kialudt tűzhányó..."

a legjobb
2009-08-10
15:45:23

"érdekes szívesen megnézném"

Márta Vivien
2008-10-04
14:08:25

"nem nagyon rossz "

Kertiné Szőke Erika
2008-03-30
10:26:16

"csoda szép"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv