Az ajánlási időszak lezárult
#21

Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 21. /27
  • Pontszám: 6.47
  • Szavazatszám: 251
A téma további cikkei
Unod, hogy az újgazdag szomszéd elkényeztetett fiacskája folyton legyorsulja a kocsidat az aputól kapott Audival? Ráadásul Krőzus kincstára se szakadt a nyakadba? Egy 80-as évekbeli GTI a hatékony megoldás: nem is kerül sokba, és a szomszéd csávó is sírva kullog majd haza egy utcai futam után.
A Peugeot 205 Gti az egyik tipikus nyolcvanas évekbeli boy-racer autó, ideális választás azok számára, akik kis pénzből építenének valami olyat, ami nagyon megy. Azok számára, akik a visító gyerekekkel teli, a csúszáshatáron kétségbeesetten küszködő, tohonya családi buszlimuzinban nem találják a vezetés élményét. Esetleg azok számára, akik nosztalgiázni szeretnének egy kicsit.
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó Ez az autó annak a korszaknak a tipikus – és egyik emblematikus – képviselője, amikor a gyárak azon versenyeztek egymással, hogy melyikük tud közveszélyesebb autót faragni a saját kiskategóriás, vagy alsó középkategóriás modelljéből. Olyan, ma is nagy kultusznak örvendő kocsik születtek ekkor, mint a Renault 5 Turbo, a Fiat Uno Turbo i. e., vagy éppen a VW Golf II GTI, vagy az Opel Kadett GSI. Mindegyiknek megvan a saját maga rajongótábora, amely szerint az ő kedvencük a legjobb, de a lényeg ugyanaz mindnél: Kicsi, könnyű karosszéria, betonkemény futómű, dögös optikai kiegészítők, és ami a legfontosabb: nagyon erős motor. Ráadásul mindez fapados kivitelben. A ma általánosnak mondható biztonsági és kényelmi extrák nem jelentettek több száz kilónyi pluszsúlyt, így a kocsik tömege alacsony maradhatott, és az ehhez párosuló lóerők már meglehetősen komoly menetteljesítményeket eredményeztek.
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó A 205 GTi 1984-ben került piacra. Az alapjául szolgáló 205-ös 1983-ban jelent meg, és pár kisebb benzines, és egy 1.8-as dízel erőforrással volt kapható. A GTi eleinte 1600 köbcentis motorral szerepelt a kínálatban, de 1986-ban debütált az 1.9-es verzió is. Mellette továbbra is megmaradt az 1.6-os GTi kisebb testvérnek. A modell történetében 1989-ben következett az első facelift, és természetesen a Gti-k is megkapták a magukét. Frissült a beltér, és a formaterv, de átfésülték a motorokat is. A típus továbbra is rendkívül sikeres maradt, így nem meglepő, hogy meglehetősen hosszú ideig, 15 évig maradt gyártásban. Az őt követő 206-os sportosított változata viszonylag hosszú ideig váratott magára, de végül 206 GT néven, nagy 2000 köbcentis motorral szerelt modell képében került piacra. A limitált szériás gép alulmúlta a várakozásokat.: erős volt, jól ment, de hiányzott belőle az a fajta keménység, ami az elődjét jellemezte. Inkább volt egy miniatűr granturismo, mint vérbeli utcai versenyző.
Mindegy, a Peugeot-nak úgyis csak azért kellett, hogy meglegyen a 206 WRC homologizációjához szükséges darabszám. (Ez magyarázza egyébként a 206 GT méretes első spoilerét is. A nagy lökhárítóval a kocsi hossza éppen elérte a négy métert, így már megfelelt az FIA szabálykönyvében leírtaknak.)
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó A GT után megint hosszú ideig csend, majd a vásárlók hőzöngésére reagálva piacra dobtak egy valóban sportos, kicsit durvábbra hangolt gépet, a 206 RC-t, de az igazi kemény mag még mindig a 205 Gti-t tartja etalonnak. Száznyolcvan lóerő ide vagy oda, sajnos az élmény kevésbé átütő, mert az ordas hangot belefojtották a szigorú zajemissziós normákba, és az EuroNCAP csillagokért beépített biztonsági ketyerék meg az utaskényeztető haszontalanságok által jelentett pluszsúly elvette a fürgeség élményét. A mostani 207-es RC a PSA-BMW közös fejlesztésű 1.6-os turbómotorjával (ilyen van a Mini Cooperben is) szintén egy ütős darab, de ugyanúgy messze van a 205 GTi-től mint a közvetlen elődje.
A 205-ösnek pont az a lényege, hogy mai szemlélet szerint szinte elviselhetetlen. A klíma nem fogja vissza a motort, de viszont így szét lehet sülni benne, a futómű kőkemény, így szét lehet rázódni benne. A kipufogó hangos (bár ez relatív), így meg lehet süketülni benne. Nincs menetstabilizáló okosság, így aki nem tud vezetni, fának megy vele. Nincs benne légzsák sem, így aki fának megy vele, az meg is hal. Ugye, hogy nagyságrendekkel izgalmasabb?
A 205-ös alapvetően egy szép, de nem túl feltűnő autó. Az orrán is látszik, hogy tipikus Peugeot, de igazából nincs benne semmi különleges. Az ötajtósra úgy egészében jellemzőek a fent leírtak. A háromajtós verzió farrésze viszont kifejezetten csinos: a C-oszlop formája, a műanyag betétek, a csomagtartó fedelének a lejtése rendkívül harmonikus egészet ad ki. Visszafogottan elegáns.
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó Na de a GTi: az a kocsi az iskolapéldája annak, hogy hogyan lehet egy effektíve átlagos kiskocsiból néhány kiegészítő segítségével olyan verdát alkotni, ami mellett még húsz év múlva is megáll egy valamirevaló autórajongó nyálat csorgatni. A szép, nagy felnik, a decens szélesítések, a díszléceken körbefutó piros csíkozás és a ködlámpás első spoiler láttán az ember a 205 T16-os brutál raliautóra asszociál folyton. (Az említett versenygép az azóta betiltott elmebeteg B-csoportba tartozott, fél tonna körüli önsúllyal, és 500 lóerő körüli teljesítménnyel.)
A 205 GTi beltere is eléggé vérpezsdítő látvány a maga spártaiságában. Jó tartású, kemény tömésű kagylóülések, kicsit nagy átmérőjű, de jó fogású sportkormány (GTi felirattal), és az elmaradhatatlan kiegészítő műszerek (olajnyomás-, olajhőmérséklet- , és fordulatszámmérő) felelnek a hangulatért.
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó Menet közben mutatkozik meg igazán, hogy egy ilyen autóhoz szükséges kelléktár minden eleme megvan a 205-ösben. A kissé érces hangú motort bátran lehet pörgetni, és a rövid áttételű váltót sűrűn kapcsolgatva nagyon dinamikusan lehet hajtani a GTi-t. A gyárilag ültetett futóművel nem probléma a kanyarvétel, bár a kocsi hajlamos azért az alulkormányozottságra. A volán természetesen szervo nélküli, de – szerény véleményem szerint – még a két számmal nagyobb 405-ösből se hiányzik a szervo. Parkoláskor valóban gáz, de hát valamit valamiért. A 205-ös is nagyon jól terelgethető szervo hiányában is. Nem túl erőigényes, és meglehetősen pontos a kormánya.
Egy szó, mint száz: aki nosztalgiázni akar, vagy aki még nem próbálta, vagy akinek egy versenygép kell félmillió alatti összegből, az a 205 GTi-t ne hagyja ki.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Autócsoda (21/27)
K É P G A L É R I A
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó - Ez az enyém, szeretem (egy olvasó)
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Peugeot 205 GTi - A költséghatékony büntetőautó -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
337 270 Ft
Szerkesztő

Horváth Péter

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
GoldenTabs
2018-01-07
23:32:01

"g84vH8 https://goldentabs.com/"

Clara
2016-09-01
18:17:42

"Deep thinking - adds a new dineosimn to it all."

Grizzly
2016-05-18
10:15:54

"That's not just logic. That's really seilnbse."

Kajal
2015-01-13
12:54:10

"how to make money / Between me and my husband we've owned more MP3 pylaers over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I've settled down to one line of pylaers. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are."

janek
2012-11-02
22:39:51

"hello nekem van egy 205 gti 1.4-esem nem tudja valaki hogy menet közben mitöl fulladhat?"

Töky
2012-01-31
22:46:02

"Sziasztok van egy 205-öm 1.4 motorral szépítgetem szerelgetem kapott pár szépet és okosságot pl: nyomtávszélesítőket ültetést toronymerevítőt egy uj karbit hogy a kaja döljön bele és csúnyán maradoznak a pajtik még így is hogy pici a motor jó kapott a mociba is rendesen anyagot hogy mennyen is de imádom szépen duruzsol és ha menni kell hát megy is! Nem hagy cserben az öreglány! Mindíg kap egy puszit mikor hazaérek na meg megköszönöm az utat neki!!!!:D"

F4nti
2012-01-30
14:37:31

" Lehetséges h megtudod csak kell a megfelelő felszerelés + rengeteg szabadidő + laptop.Ezek nélkülözhetetlen kellékek. Mi kölcsön kaptunk annak idején minden lomot hozzá. Nemtom megtudom-e ujjra szerezni!"

dCi
2011-10-18
21:56:05

"Hello F4NTI. Hogy tudtad átírni az elektronikát? Meg tudja oldani 1 olyan ember is aki nem nagyon ért hozzá? Gondolom chip olvasó kell hozzá."

F4NTI
2011-10-12
18:42:44

"Hali. 6 éve mikor gyerekkori barátommal elhoztuk kis Peugeot 205-ét már akkor mondtam neki h nálam fog kikötni, és igy is lett.Kitartó nyavajgásomnak hála nekem adta ajándékba.Hiába 1.1 de nagyon megy,köszonhetően a kisebb áttételes váltónak a nagyobb injektornak a saját kezűleg irt elektronikának meg egy két sufnituningnak.Viszont mivel GTI bolond vagyok csak optikailag de szeretném átalakítani.Ha esetleg tud valaki eladó spoilerezést és díszcsikokat óccsón az irjon már.Nagyon megköszönném. ui 205 GTI FOREVER"

SpeedDave
2011-08-20
21:34:46

"Hali nekem is egy 205 1.9 gti van kicsit bütykölgetem új futómű új sportülések új sportdob új sportlégszűrők uj alufelnik es románból rendeltem egy teljes body kitet egy új festést kapott és most tartok kb 650 660 ezer forintnál de nagyon megérte mert sokkal élvezetesebb es aranyosab mint a golf vagy a töbi vacak de kinek meik tetszik "

La Griffe
2011-03-21
16:01:58

"Régi álmom váltottam valóra, mikor 2 hete elhoztam egy 1.9 GTi-t! Bele kell nyomnom némi pénzt, de olyan lesz mint a gyári! :) Az egyetlen fájdalmam a belseje. Szét van verve és ezen én sem tudok segíteni mivel nincs egyszerűen bontott alkatrész. Gyári alkatrészeket még az utolsó pillanatokban lehet szerezni de ez az utolsó eresztés. Szerintem nem adom el soha, ha igen akkor méregdrágán valami gyűjtőnek! :D"

pug205
2011-02-17
13:30:43

"peugeot205klub.hu"

LACKO
2011-01-27
22:55:33

"hali.én egy 1.9 gti boldog tulaja vagyok és buszke vagyok rá.az apukáktol kapott BMW-ket szeretjük a legjobban,lámpátol lámpáig 3-4 mp szoktak kapni.kedves Mimi ha van a közeledben olyan aki tud az adagolón állitani egy kis elötöltés meg egy kis kaja hozzáadásával meglepö lesz a menetdinamika."

Mimi
2011-01-25
14:32:28

"sziasztok lány létemre vettem egy 205ös 1.9es diesel peugeot...annyira megszerettem..eszméletlen.. próbálom építgetni, szépítgetni, de nem nagyon értek hozzá sajnos.. ezért minden segítségnek örülnék..de imádom (:"

Eliot
2010-03-27
19:08:43

"Helló! A 205 gti egy igazi legenda, kár, hogy egyre kevesebb van belőle. Én nem tudom megunni! Mindig kell valamit rajta bütykölni, de ez hozzá tartozik a GTI érzéshez. Sajnálatos, hogy már nem gyártanak hasonló autókat, ma a kényelem fontosabb mint a nyers erő. Akinek tetszik, érdemes egyet beszereznie, mert hamarosan már csak a gyűjtőknél lesznek fellelhetőek."

205 diesel
2009-10-18
14:52:31

"Sziasztok! Nekem egy 1.8-as diesel 205 öm van! És hozzátok fordulnék mint szakértőkhöz!:D Szeretnék a kocsiba egy másik motort valami 1.9td! Milyen motort tudnátok ajánlani? Ami bele is fér a kaszniba meg azért meg is lehet piszkálni:D Előre is köszi"

KeMa
2009-07-08
23:44:32

"A legjobb, amikor a kétszázöt gétéi-t franciául mondja ki az ember: "döszanszenk-zsötöi". szerintem gyönyörű!"

Patrick
2009-06-04
20:57:49

"Sziasztok nekem egy 1.8 as dízel van nekem nagyon tetszik és sok autót meg lehet vele viccelni és most veszek egy 1.9 gti kasztniba belerakott dízel erőművet ami 120 ló körül van ennyi peugeot 205 forever ez tutiii"

205
2009-05-28
00:15:23

"Bocsánat. Minnél fiatalabb annál drágább...már irom a hülyeségeket"

205
2009-05-28
00:14:34

"83-as az első széria Én most fogok( szeretnék) venni egy 84-es 1.6os gti-t. ilyn korú autót már 300 ezer alatt bőven lehet kapni....és minél fiatalabb annál olcsóbb:D Eddig csak az 1.1 es juniorba ültem....de ahoz képest hogy volt benne fél tonna 90-100 tempót is birta hegynek fel....akkor a GTI....:)"

Üveges Norbert
2009-05-23
20:02:49

"sziasztok.nekem is van egy peugeot 205 gt-m,és el szeretném adni,de nem tudom hogy mennyit érhet.1985-ös,és most lett felújítva.várom az infokat"

Feri
2009-03-05
23:33:27

"Sziasztok! Sógoromnak van egy Peugeot 106 GTI S16-os kis méregzsákja. Hát amit az az autó megy az csodálatos. Libabőrös leszek ha elgyorsul vele. Gondolom ilyen érzés a 205 GTI is. Egy régi álmom hogy legyen egyszer nekem is. GTI forever"

ICAL
2009-02-12
22:10:39

"sziasztok,van egy 205 1.9 GTI kb 150 le egy éve versenyzek vele amatörben ,de valami brutális nem lehet megunni . Soha nem fogom el adni ,minden pénzt megér.........ICAL "

zsédi
2009-01-07
23:01:34

"egy 1984 januárjába SVÁJCBA vásárolt 205GT volt8--18 éves kora között 1,4 motor imádtam ma már bánom,hogy eladtam.soha nem leszolyan 1,4-s autom mint ő volt.."

Geri
2009-01-03
21:57:16

"Sziasztok, nekem van 7db 205-ösöm, ebből 2 db CTI, 2 db GTI, hétköznap egy dízellel járok... Szerintem a legjobb autó a világon, (10 éve ezeket használom) !!! Soha nem vennék mást..."

MR.Balint
2008-12-02
16:34:23

"ehez hozza se tudok szolni"

ice
2008-09-25
08:23:01

"az 1.6 gti 116 lo-val veri az 1.9 gti-t 1-2 ben tehát lámpátol lámpáig jobb az 1.6 os. . GTI FOREVER"

Horváth-Varga Imre
2008-09-23
15:32:14

"sziasztok azt szeretném kérdezni hogy az első lökhárító két db-ból van, mármint a lökhárító és a spoiler? Előre is köszönöm."

Orosz Gábor
2008-08-04
22:27:24

"állatok ezek a gépek!!!! Nekem is van egy 205-ösöm de csak 1.4-es benzines változatba...és még így is hihetetlen mit egy!(Könnyű kaszni :) ...)Aki tényleg nagy peugeot bolond és 1 fasza kis utcai versenygépet szeretne annak bátran ajánlom a 205 1.9 GTI-t!!!(félelmetes,hogy mit megy!) :) Egy szó mint száz....Peugeot 4 ever!!!!!! :D"

LeP
2008-07-28
19:50:22

"Nekem 206 RC-m van, fantasztikus autó, az is kirázza a vesekövet:) kíváncsi lennék mit tud egy ilyen GTI."

baguka
2008-06-02
17:15:02

"Én most vettem egy 205 Cti-t es az lenne a kerdesem hogy az mitől lehet hogy 95 ös benzinnel becsörögnek a szelepek 98-assal meg semmi hangjuk sincs? Amugy nekem nagyon bejön olyan mint egy Go-kart, csak jobban megy:)"

ice-gti
2008-03-15
11:58:15

"a 205 gti az eggyik legjobb autoja a peugeotnak , aki fikázza az irigykedik vagy festi magát. :)"

juice
2008-03-13
21:26:50

"Háát iggen!Még mindig imádom ezt a kocsit.Az enyém már 22 éves de az M5 ösön még lesápadnak az 5 milliós autó tulajdonosok amikor a GTI felirat láttán majd ők megmutatják.Akit érdekel nézzen meg pár magyar szépséget a peugeot205klub.hu oldalán!"

egy 19éves igazi 205 1.9GTi
tulajdonos
2008-03-06
23:00:39

"a név csak hogy:nem kor függö elsö sorban:gratulálok a videohoz! ez talán a leg találobb video egy 205 GTI-re... hogyan vegyünk be egy iszonyatosan széles kanyart ugy hogy a lehetö leg több kárt okozuk az autoba... az ilyen emberek miat állitanak meg minden sarkon a rendörök engem és sok mást GTI,GT,GSI... tulajdonost mert sjanos sok ilyen mint a videon szereplö hülyegyerek is hozzá jutthat ezekhez a kemény gyári sport autokhoz és ezek az autok a gázpedál vagy kormány érintésre nem ugy reagálnak mint anyu swiftje amivel a téren vagánykodtak... talán az ilyen kevés példány számba futo ereklyéket védeté kéne tenni mint a kihalásban lévö állatokat"

Szerk.
2008-01-28
10:56:32

"Köszönjük az észrevételt, a tévedést javítottuk. "

Pesz János
2008-01-27
08:53:12

"Kedves cikkíró! A GTI, az benzinbefecskendezős motorral szerelt. Az egyik képen egy 1.3 -as Peugeot 205 Rallye motortere látszik, amin 2 db kéttorkú Weber 40 DCOM karburátor van. A két motornak semmi köze nincs egymáshoz. A GTI elől szív és hátul pufog ki. A rallye pedig fordítva. Ezeket leszámítva, a kisebb 1294 ccm-es motor bünteti az 1.6 GTI-t furano"

Jamal
2008-01-26
18:47:28

"Ilyen csicskákat... Elég gyenge emberek ezek ám... A film nem éppen szemlélteti a gép valós körülményeit"

Dani
2007-07-17
17:15:47

"Jó kis kocsi"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv